
Setelit ja kolikot ovat rahaa, samoin myös pankkitilillä oleva saldo. Mutta mitä raha oikeastaan on? Miten sitä luodaan, ja miten keskuspankit osallistuvat sen luomiseen?
Mitä raha on?
Raha ei tuo onnea, sanotaan. Raha ei kuitenkaan ole onnellisuuden mittari. Vaikka raha olisi missä muodossa tahansa, sillä on kolme erilaista käyttötarkoitusta. Raha on vaihdon väline, jolla pystyy ostamaan itselle onnellisuutta tuottavia asioita. Jos sinulla on nälkä ja ostat ruokaa, tosiasiassa ostat nälän tunteen itseltäsi pois. Luotamme siis rahan arvoon, eikä rahalla ole minkäänlaista arvoa, ennen kuin käytämme sen johonkin.
Lisäksi raha on laskentayksikkö, joka auttaa hinnoittelemaan tavaroita ja palveluja. Raha toimii myös arvon säilyttäjänä. Rahan luonne on muuttanut muotoaan aikojen saatossa. Ennen raha oli hyödykeraha, eli se oli valmistettu arvokkaista materiaaleista, kuten kullasta ja hopeasta. Tämän korvasivat maksusitoumukset, jotka oli mahdollista vaihtaa tiettyyn määrään kultaa tai hopeaa.
Nykyinen rahajärjestelmä perustuu luottamukseen
Nykyinen rahajärjestelmämme on takaukseen perustuva paperirahajärjestelmä eli fiat-rahajärjestelmä. Kyseessä on keskuspankin liikkeelle laskema raha eikä se ole enää sidottu kultakantaan. Ihmiset hyväksyvät paperirahan vaihdon välineeksi, sillä me luotamme keskuspankin pitävän rahan arvon vakaana.
Jos rahan arvo heiluisi hallitsemattomasti, paperiraha ei voisi enää toimia arvon säilyttäjänä tai vaihdon välineenä. On tärkeää, että ihmiset luottavat rahan arvon säilymiseen, sillä ainoastaan luottamuksen ansiosta ihmiset suostuvat käyttämään sinänsä arvotonta paperinpalasta maksuvälineenä. Korkea inflaatio tai deflaatio voivat romahduttaa rahan uskottavuuden vaihdon välineenä.
Rahaa luodaan tyhjästä
Kaikki raha, joka on kierrossa, on lainarahaa eli sopimuksella luotua rahaa. Toinen ottaa lainaa ja ostaa tuolla rahalla jotakin, jonka jälkeen raha lähtee kiertoon. Laina kuitenkin täytyy maksaa takaisin korkoineen päivineen. Koron vuoksi lainaa tulee ottaa koko ajan lisää, että kierrossa on koko ajan rahaa lainan lyhennysten ja korkojen maksamiseen. Valtiot ovat koko ajan tilanteessa, jossa niiden on otettava aina vain lisää velkaa.
Korkotaso on ollut pitkään hyvin alhainen, joten lainoja ei ole maksettu kiireellisellä aikataululla takaisin. Mutta korot ovat jo lähteneet nousuun, jolloin uusien lainojen ottaminen ja nykyisten lainojen pitäminenkin voivat muuttua nopeasti paljon kalliimmaksi, jolloin markkinat saattavat kääntyä. Suurimmat nettikasinot tarjoavat koko ajan lisää rahaa pelaajille, jotka ovat valmiita koittamaan onneaan.
Liikepankkien luoman rahan perustana on velka. Mikäli jokainen lainansaaja maksaisi lainansa takaisin pankeille, velkapohjaisen rahan määrä olisi puhdas nolla. Kyseessä on siis lainanantajapankkien sisäinen rahanluonti.
Sijoittajat hyötyvät rahan arvon ymmärryksestä
Maailmankuulu sijoittaja Robert Kiyosaki on todennut, että nykyinen velkavetoinen rahajärjestelmä ei tule kestämään, vaan se tulee lopulta romahtamaan. Tällöin ne sijoittajat, jotka ovat varautuneet muutokseen, voivat tehdä todella suuria summia rahaa. Vastaavasti taas ne henkilöt, jotka eivät ole varautuneet rahajärjestelmän kaatumiseen, voivat menettää koko säästämänsä omaisuuden.
Monet muutkin sijoittajat ovat samaa mieltä. Romahduksia on aina tapahtunut taloudessa ja tulee aina tapahtumaan. Tämä johtuu siitä, että ihmiset tekevät aina ylilyöntejä jonka jälkeen ollaan liian varovaisia. Romahdusten välissä on mahdollista myydä todella kalliilla ja ostaa todella halvalla. Esimerkiksi vuoden 2008 romahduksessa suurin osa ihmisistä hävisi rahaa, mutta osa teki elämänsä parhaimmat tuotot.
Mikä on inflaatio?

Inflaatio on rahan arvon heikkeneminen ja hintatason nousu. Tämä ilmenee esimerkiksi hintojen nousuna. Inflaatio aiheuttaa sen, että rahan ostovoima heikkenee, eli samalla rahamäärällä ei enää saa yhtä paljon tuotteita tai palveluita. Säästötkään eivät ole turvassa, vaan niiden arvo käytännössä alenee.
Inflaation syyt ovat monenlaiset. Inflaatio voi johtua useasta eri syystä, neljä yleisintä syytä ovat:
- Kysyntäinflaatio: Tuotteiden kysyntä on suurempaa kuin niiden tarjonta, jonka vuoksi hinnat nousevat
- Kustannusinflaatio: Tuotteiden tuotantokustannukset pakottavat nostamaan hintoja. Tuotantokustannukset voivat nousta vaikkapa raaka-aineen hinnan tai verotuksen nousun myötä
- Monetaarinen inflaatio: Rahaa on liikaa liikkeellä
- Odotusinflaatio: Odotetaan hintojen nousevan tulevaisuudessa, joten palkkoja korotetaan
Yhteenveto
Rahan arvo on siis loppujen lopuksi juuri niin paljon kuin millaisen arvon sille itse antaa. Jos rahaa jahtaa liikaa, siitä muodostuu itselle ainoa onnellisuutta mittaava asia. Tällöin joutuu helposti oravanpyörään, eikä mikään rahamäärä enää riitä, vaan sitä on saatava aina vain enemmän.
Sillä jos oma arvo on sidottu rahan arvoon tai sen määrään, mitä sitten tapahtuu, kun rahaa ei enää tulekaan? Kun ei olekaan pihassa enää upeimmat sähköautot ja muut vempaimet. Rahaa pidetään paljon arvokkaampana kuin se oikeastaan onkaan. Raha ei ole ainoa menestyksen mittari ja monet muut asiat voivat olla tärkeämpiä kuin raha.