Turvallisuus netissä

Turvallisuus netissä

Maailman palvelut digitalisoituvat koko ajan enemmän ja enemmän. Asiat, jotka hoidettiin ennen kodin ulkopuolella, voidaan hoitaa nykyään Internetin välityksellä. Sen kautta hoidetaan pankki-, vakuutus-, auto-, ruoka-, ajanvaraus- ja monet muut asiat. Siksi onkin tärkeää, että asiat hoidetaan ennenkaikkea turvallisesti.

Koska netin kautta hoidetaan niin monentyyppisiä asioita, turvallisuudesta on tärkeä huolehtia. Tämä koskee sekä palveluntarjoajia että kuluttajia. Kun asian kaikki osapuolet pitävät hyvää huolta turvallisuudesta, asioiden pitäisi sujua hyvin.

Oli kyseessä sitten sosiaalinen media, verkkokauppa tai vaikkapa turvallinen casino, on vastuullista pitää niin hyvä huoli turvallisuudesta kuin mahdollista. Sivusto, jolta tiedot ovat edes kerrankin vuotaneet ulkopuolisille, saattaa menettää maineensa helpostikin eivätkä asiakkaat helpolla käytä turvattomaksi aiemmin todettua palvelua. Sekä netin käyttäjän että palveluntarjoajan on syytä kiinnittää huomiota mm. tällä sivulla mainittuihin asioihin.

Netin käyttäjä, huolehdi näistä

Netin käyttäjänä kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Näillä pidät huolta omasta turvallisuudestasi ja pienennät huomattavasti tietojen vuotamisriskiä. 

Vahvaa salasanaa suositellaan nykyään joka paikassa. Asia on ehdottoman tärkeä siksi, että liian heikot salasanat on nykypäivänä helpompi selvittää kuin ennen. Vahva salasana koostuu vähintään kahdeksasta merkistä ja siinä on vähintään yksi iso kirjain, numero tai erikoismerkki. Jos salasanasi on liian helppo tai se sisältää vain peräkkäisiä numeroita tai kirjaimia, on se aina turvallisuusriski.

Toinen asia, joka liittyy salasanoihin, on käyttää eri sivustoilla eri salasanoja. Jos käytät aina samaa salasanaa ja joku saa sen selville, joudut vaihtamaan salasanan kaikkialta. Mikäli joku onnistuu saamaan salasanasi selville, pääsee hän kirjautumaan myös muihin käyttämiisi palveluihin.

Ole tarkkana saamiesi sähköpostien, tekstiviestien tai muiden viestien suhteen. Nykyään on liikkeellä paljon huijauksia, joissa viestin saajaa kehoitetaan klikkaamaan viestissä näkyvää linkkiä. Linkki, lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite saattavat näyttää hyvin aidoilta. Jos siis saat vähääkään epäilyttävän viestin, on hyvä ottaa itse suoraan yhteyttä kyseiseen tahoon ja varmistaa, että viesti on varmasti heidän lähettämä. Jos näin ei ole, viesti kannattaa suoraan poistaa jo ennen avaamista.

Käytä turvallisia verkkosivustoja. Helpoiten näet, onko sivusto suojattu, kun katsot käyttämäsi sivuston url-osoitetta selaimesi osoiterivillä. Jos verkkosivuston osoite alkaa “https://”, on sivustolla käytössään salaus.

Jos käytät yleistä tietokonetta, muista aina kirjautua ulos käyttämistäsi palveluista. Varmista tämän jälkeen, että tietokoneelle ei jää tietoja esimerkiksi salasanoistasi. Jos olet käyttänyt esimerkiksi pankki- tai muita hyvin tärkeitä palveluja, voit tyhjentää evästeet, välimuistin ja poistaa tallennetut salasanat. Näillä keinoilla varmistat, että kukaan muu saman tietokoneen käyttäjä ei pääse käsiksi tietoihisi.

Verkkosivuston ylläpitäjän huolehdittavia asioita

Vaikka netin käyttäjä voi itsekin huolehtia omasta puolestaan turvallisuudesta, puolet asiasta jää verkkosivuston ylläpitäjän huolehdittavaksi. Turvallinen ja vastuullinen palveluntarjoaja ottaa käyttöönsä ajan tasalla olevat salausjärjestelmät. Kun käytössä on SSL/TLS-salaus, tiedonsiirron turvallisuus voidaan taata. Asiaan on syytä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, kun asiakkaan on tarkoitus syöttää sivustolle henkilökohtaisia tietoja, kuten maksutietoja.

Minkä tahansa palveluntarjoajan on toiminnassaan noudatettava alan sääntöjä ja standardeja, kuten GDPR. Näin ylläpitäjä itsekin pitää huolen siitä, että asiakkaiden kaikki tiedot pysyvät ehdottomasti salattuina eikä tietoja pääse vuotamaan ulkopuolisille mitään kautta.

Palveluntarjoajan tulee olla tietoinen turvallisuusstandardeista sekä siitä, miten esimerkiksi hyökkäyksiä vastaan voidaan suojautua. Lisäksi olisi hyvä kerätä tietoa eri tietoturvaohjelmistoista, joita voidaan käyttää hyödyksi sivuston valvonnan kanssa. Jos sivustosta on vastuussa useampi henkilö, on tärkeää, että kaikilla on tarvittavat taidot nettiturvallisuudesta huolehtimiseen.

Turvallisuus on yhteinen asia

Internetiin liittyvä turvallisuus on kaikkien yhteinen asia eli se ei kuulu vain sivuston ylläpitäjän tai sen käyttäjän vastuulle. Kun asiakas saapuu sivustolle, lähtökohtaisesti sivustolla olisi syytä olla käytössään ajantasaiset turvallisuusjärjestelmät. Lisäksi palvelun käyttäjä itse vastaa esimerkiksi omien salasanojensa turvallisuudesta.

Käyttämällä ajan tasalla olevia, päivitettyjä ohjelmistoja ja turvallisuusstandardeja voidaan netin palveluista nauttia ilman turhaa huolta mahdollisesta turvattomuudesta. Netin käytön ei tarvitse tuntua turvattomalta tai siltä, että sen käyttöön liittyisi jatkuvasti riskejä. Kun tällä sivulla mainitut asiat tiedostaa, on jo päästy pitkälle.

Verkkosivuston turvallisuus ei ole lyhytaikainen vaan jatkuva asia eli vaikka turvallisuusasioista onkin huolehdittu verkkosivuston perustamisen yhteydessä, tulisi turvallisuusmenetelmiä jatkaa säännöllisesti.